Nyári üzemmódban a balatoni viharjelzés


Az elmúlt években lebonyolított fejlesztések eredményeként viharjelzési szempontból a Balatont három medencére osztották fel: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső, és a tihanyi-szorostól keletre lévő keleti medencére. Az eddigi tapasztalatok szerint a fürdőzők és a vízi sportokat űzők számára pozitív, hogy az első és másodfokú viharjelzés medencénként kiadható, hiszen csak valós veszély esetén intik őket óvatosságra.

Az elsőfokú viharjelzést 45 sárga fényű villanás jelzi, ilyenkor a parttól 500 méternél távolabb tartózkodni tilos, a másodfokú jelzés esetén kilencvenszer villan a sárga fény, ilyenkor tilos fürödni. A tavalyi szezonban mintegy 34,3 millió villanás volt a rendszereken, egyetlen egy olyan halálos kimenetelű vízi baleset sem történt, amely elmaradt vagy későn kiadott viharjelzés következménye lett volna.
 
A viharjelzőrendszerek működtetéséhez elengedhetetlen az Országos Meteorológiai Szolgálattal való szoros együttműködés: a jelzések a siófoki obszervatóriumból jönnek, elsőfokú viharjelzéssel figyelmeztetve az erős (40 kilométer/óra és 60 kilométer/óra közötti) szélre, illetve másodfokú viharjelzéssel riasztva a viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szélre. A jelzéseket fél-másfél órával a szél felerősödése előtt adja ki az obszervatórium.
 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiemelt feladata a lakosság tájékoztatása, ennek megfelelően folyamatosan fejleszti és korszerűsíti a viharjelző rendszereket. Ennek érdekében a viharjelző rendszer működéséről tájékoztató film is készült.

Tavi viharjelző rendszer működése - VIDEO